Представљене психобиографије “Град ” и “Човек по мери шињела”

Представљене психобиографије “Град ” и “Човек по мери шињела”

14 June 2024

У малој сали Културног центра „Иво Андрић“ вечерас су у организацији библиотеке "Иво Андрић" представљене двије књиге психијатра и психотерапеута Александра Мисојчића.

Књига „Град“ представља психобиографију цара Душана, док је „Човек по мери шињела“ психобиографија војводе Живојина Мишића, представљена на нешто лирскији начин.

- Историја се чита тако што се покушавају ухватити дијелови у размишљању и понашању појединца који би нам дали могућност да претпостављамо о томе каквог је карактера била одређена историјска личност. Због тога је изузетно важно да се током трагања држимо валидних историјских чињеница. Приликом прикупљања података знатно лакше је било пронаћи информације о Живојину Мишићу, јер је он иза себе оставио биографско дело „Моје успомене“. Сакупљање података о Цару Душану био је комплекснији процес, али динамика односа у породици Немањића је прилично позната, а ја сам примарно породични терапеут, па је доста закључака произашло из тога“, истакао је у уводу промоције аутор Александар Мисојчић.

- Психобиографија је жанр који је риједак и у психијатрији, а поготово у књижевности. Обје књиге имају трансгенерацијски значај, односно повезују садашње генерације са прошлим, и на тај начин освјежавају историјско и културолошко сјећање. Кроз дјела се прожима национална самосвијест, а обје личности су дио колективног идентитета. Све те чињенице добијају и додатну димензију, када се погледају кроз антрополошку призму, нагласио је неуропсихијатар Часлав Хаџи Николић.

Поред аутора и неуропсихијатра Хаџи Николића о дјелима је говорила новинарка Тања Петернек, а одломке из књига читала је глумица Тамара Алексић.

Промоција је реализована уз подршку Општине Вишеград.