Отворена „Вишеградска стаза“

Отворена „Вишеградска стаза“

07 June 2024

Симбол нераскидиве везе писца Ива Андрића и Вишеграда, културна манифестација „Вишеградска стаза“, по већ устаљеној традицији, отворена je свечаном академијом у великој сали Културног центра „Иво Андрић“.

- Андрићева дјела су вјечна инспирација и веома чест путоказ на животним раскрсницама. Она су ризница сабраних животних мудрости и искуства, која непрестано надахњују. Филозофским и универзалним порукама датим у роману "На Дрини ћуприја"  Андрић је упутио бројне поруке о животу својим вишеграђанима и људима на свим свјетским меридијанима, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић приликом отварања  47. по реду „Вишеградске стазе“.

- Читање значајних умјетничких дјела подразумијева спонтано тумачење, јер вјештина тумачења води ка томе да оно што сте у датом моменту прочитали почињете да примјењујете и на властити живот. Андрић се као хроничар бавио дугим периодима, али оно што је мени остало на уму је периоду у Босни након Берлинског конгреса и окупација од стране Аустроугарске, када се у пуном смислу разоткрила она погана вера која "све уређује, чисти, преправља и дотерује да би одмах затим све прождрла и порушила", нагласио је професор, емеритус Драган Стојанивић приликом традиционалне бесједе о Андрићу.

О вези Андрића и Вишеграда говорила је професор Вишња Косовић из Херцег Новог која је рекла да је овај писац увијек инспирација, у свом раду је сабрао много јер су и њему велики умови били инспирација.

- Андрићев језик је моћан и зато је код њега прича доведена до симбола, ријека и мост су доведени до симбола као и ова симболика вишеградске стазе. Андрић је кроз свој рад све теме довео до симбола“, истакла је Косовићева.

У склопу академије додијељене су награде побједницима литерарног конкурса „Културне знаменитости Вишеграда“. Прво мјесто освојила је Невена Чабаркапа, друго Давид Зеленовић, а треће Кристина Николић.

У музичком дијелу програма наступиле су Весна Димић и Биљана Петковић.