Награда Ђорђе Пејановић за најбољу библиотеку

Награда Ђорђе Пејановић за најбољу библиотеку

07 June 2024

Традиционални, 28. по реду сусрети библиотекара Републике Српске одржани су у склопу манифестације “Вишеградска стаза”.

У свечаном дјелу сусрета проглашени су добитници награде "Ђорђе Пејановић". Лауреати признања за најбољу библиотеку Републике Српске су Библиотека "Иво Андрић" Вишеград и истоимена библиотека из Челинца.

- У име установе коју представљам морам да изразим захвалност за награду Ђорђе Пејановић и ваше професионално повјерење које нам је указано. Искрена је то сатисфакција за наш досадашњи рад и још већи мотив да у јачем ритму наставимо да реализујемо активности које достојно заступају како традиционалне, тако и најсавременије тенденције у библиотекарству. Моменат који је нас, библиотекаре вишеградске библиотеке, одважио да аплицирамо за ово признање био је јубилеј 70 година рада Библиотеке који смо обиљежили прошле године пригодним програмом, нагласио је приликом додјеле награде директор Бојан Пецикоза.

У категoрији најбољи библиотекар награда "Ђорђе Пејановић" је додијељена Татјани Дуновић из Народне универзитетске библиотеке РС Бања Лука, док је за најбољег школског библиотекара постхумно проглашена Данка Работа. За најбољег менаџера у библиотекарству проглашен је Саша Радовић директор Народне библиотеке Источни Стари Град.

- Награђени су испунили веома строге критеријуме, што је значило да су морали имати одређени број програма, иновација, нових збирки, а када су у питању награде за појединце онда то подразумијева и научно стручни истраживачки рад и број објављених радова“, истакла је предсједница Друштва библитекара Српске Љиљана Кнежевић.

Добродошлицу члановима Друштва библитекара РС пожелио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, честитајући им на пожртвованом раду и савладавању изазова који се превазилазе сталним учењем и усавршавањем.