Промовисана збирка прича „Хангар за снове“

Промовисана збирка прича „Хангар за снове“

08 June 2024

У оквиру програма 47. по реду културне манифестације „Вишеградска стаза“ у простору Андрићеве спомен учионице Библиотека "Иво Андрић“ данас је организовала промоцију збирке прича „Хангар за снове“ књижевника Дарка Тушевљаковића, добитника „Андрићеве награде“ за 2022. годину.

- Одлика прича Дарка Тушевљаковића је излажење из клишеа форме, изневјеравање очекиваног као и искораци из устаљеног без семантике и преобразбе значења, величанственог салта након којег бисмо добили нешто друго, изненађујуће и шокантно. Контуре и облици су препознатљиви, довољно је да се прочита једна ријеч и слика је ту, истакла је у уводу промоције библиотекар Миљана Пецикоза.

- Ради се о књизи која је настајала двадесет година, а у основи приповједања је савремени начин живота и његов утицај на појединца. У њој су слике из породичног албума, приче о рату, миру, а има и снова. Збирка садржи 46 кратких прича, а идеја је била да у њу уђу приче до пет страна дужине које су раније објављиване у појединим часописима, нагласио је Тушевљаковић током промоције.

- Тематски приче варирају јер није постојао план у писању. Крећу се од реалистичних до фантазмогоричних слика па чак и поезије у прози. Све оне сажимају моју емоцију према нечему свакодневном али и универзалном. Има прича које приказују оно што највише волим да радим, а то је да комбинујем реалистично са жанровским елементима те је у том смислу збирка тематски веома шарена, додао је аутор.

- Захваљујући Андрићевој награди као највећем признању за кратку прозну форму на српској културној сцени, данас смо у Вишеграду имали задовољство да угостимо једног од наших најинтригантнијих писаца нове генарације. Амбијент Андрићеве учионице све нас је инспирисао да покренемо интерактивну дискусију о свим аспектима стваралачке поетике Дарка Тушевљаковића, рекао је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Дарко Тушевљаковић рођен је у Зеници 1978. године. Тренутно живи и ради у Београду као уредник ИК "Чаробна књига". Дјела су му се нашла у најужим изборима за “НИН”-ову и “Виталову” награду. За роман “Јаз” добио је 2017. Европску награду за књижевност.