Представљена књига „Благоје Јововић – српски јунак у вучијој јазбини”

Представљена књига „Благоје Јововић – српски јунак у вучијој јазбини”

22 December 2023

У организацији библиотеке "Иво Андрић" вечерас је у малој сали дома културе у Вишеграду промовисана књига "Благоје Јововић - српски јунак у вучијој јазбини", аутора Марије Јововић.

- Књига „Благоје Јововић – српски јунак у вучјој јазбини” представља биографски и историографски приступ јавности доста непознатој теми о раду и дјелу борца Југословенске војске у отаџбини и истинског патриоте Благоја Јововића који је извршио атентат на усташког злочинца Анту Павелића 1957. године, истакао је директор библиотеке Бојан Пецикоза.

Марија Јововић, Благојева ћерка, која је дуги низ припремала ову студију посјећујући бројне архиве, у књизи се бави личношћу и свиме што је овај српски родољуб радио прије атентата. У том контексту она представља и политичку ситуацију у Аргентини у вријеме када су Павелић и остале усташе дошли у ову земљу.

- Било ми је чудно како се могло догодити да толики број усташа стигне у Аргентину након 1945. године. Много причам о томе како је аргентински председник Хуан Перон дочекао нацисте и усташе, који су у Аргентини живели више од 50 година без проблема и суђења. Индикативно је да не само да су припадници усташког покрета веома лако нашли послове, него су постали велики Перонови саветници и саучесници у бројним злочинима Пероновог режима, нагласила је ауторка Марија Јововић.

- У овој књизи Марија говори о томе ко је заправо био Благоје Јововић, шта је радио и какав је био као родитељ и као човјек. Тако сазнајемо да никада није мислио на себе, већ је увек мислио на друге и имао велико срце. Не смије се дозволити да се историја исправља и преписује како коме одговара, тако да оно што је ауторка пронашла у архивима и поткрјепила чињеницама требало сада да буде дио званичне историје, појаснила је библиотекар Миљана Пецикоза током промоције.

Марија Јововић је најавила да би ускоро требало да изађе и други дио књиге о њеном оцу Благоју у којем ће бити рјечи о припремама и самом атентату на Павелића. Она је истакла да Срби с правом виде њеног оца као хероја.