Представљена прва књига Неде Гудељ

Представљена прва књига Неде Гудељ

15 December 2023

У организацији Библиотеке "Иво Андрић" вечерас је вишеградској публици представљена књига "Загледана у стијену" аутора из Требиња Неде Гудељ.

- Првобитна намјера била ми је писање биографије игуманије Теодоре из Манастира Дужи, као личности која је обиљежила мој живот и мој духовни развој. Ипак током рада на књизи схватила сам да паралелно описујем и свој живот, истакла је Гудељева у уводу промоције.

- У овом занимљивом штиву ријеч је о својеврсној триологији, животним етапама кроз које је Неда пролазила. У првом дијелу говори се о сусрету са игуманијом – сада већ давне 1979.године, а завршава се дешавањима у 1991. години, која је свима била прекретница на овим просторима. У том дијелу она описује своје разапињање између оног што је истина, оног што је слушала од предака и од мати Теодоре и свега другог што је учила у школи. У другом дијелу Гудељева пише о одласку и десетогодишњем невољном боравку у Шпанији, одакле се није могла вратити због ратних дешавања у БиХ, иако јој је Требиње било у срцу, док је у свијету у то вријеме веома тешко било бити Србин и Српкиња. Трећи дио односи се на повратак у Требиње и живот у овом граду од 2001. до 2019, гдје је радила као прводилац и једно вријеме провела у манастиру, нагласила је библиотекар Ивана Мачар током представљања књиге.

Библиотека перманентно настоји да Вишеграђанима приближи стваралаштво домаћих писаца. Гудељева је овом књигом, не само сачувала мати Теодору од заборава, већ нам је свима дала прилику да упознамо игуманију и њен карактер и да спознамо онтолошки значај духовног развоја сваког од нас појединачно. На концу књига у први план истиче и манастир Дужи који је у најтежим временима био сјеме православља на југу Херцеговине, рекао је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Неда Гудељ је раније била професор физичке културе и истакнути спортиста, али је након тога завршила теологију и данас ради као вјероучитељ у Гимназији „Јован Дучић“ у родном Требињу.