Интерактивно дружење пјесника из Србије са основцима

Интерактивно дружење пјесника из Србије са основцима

29 November 2023

У организацији библиотеке "Иво Андрић" данас је оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“ приређен интерактивни програм за дјецу на којем су наступили истакнути књижевници из Краљева - Гордана Тимотијевић и Дејан Алексић.

У активном дружењу са гостима из Србије у малој сали Дома културе учествовали су ученици трећег разреда Основне школе "Вук Караџић" Вишеград, као и гости из Основне школе "Бошко Буха" Штрпци.

- Свако дружење са дјецом за мене представља посебно задовољство, а искрено вјерујем да су и малишани научили и нешто ново упознајући писце који долазе из другог краја. Сматрам да је ово, такође, и прилика да дјеца разговарају са писцима, сазнају о чему пишемо, те да се можда заинтересују и прочитају неку нашу књигу, истакла је Гордана Тимотијевић, писац и књижевни преводилац.

- Веома сам усхићен на прилици да реализујем књижевни сусрет са дјецом у вишеградској библиотеци, која носи назив нашег најпрослављенијег писца „Иве Андрића. Ми смо из реда оних аутора који воле непосредне сусрете са већом књижевном публиком, будући да нам је врло важно да перципирамо како дјеца данас реагују на оно што се за њих ствара у књижевности и која су њихова очекивања. Данашња дјеца одрастају у дигиталном добу и у њиховом васпитању и образовању велику улогу играју савремени медији који имају неупоредиво бољу позицију у односу на књигу. Књига је спор медиј и захтева посебну концентрацију и вријеме, па је један од најтежих задатака писаца да поврате код дјеце увјерење да књига има важно место у њиховој свакодневици. Због тога у овај задатак треба да се укључи цијела одговорна друштвена заједница са различитим институцијама, уз свесрдну подршку породице и библиотеке које, истиче он, имају велику улогу у очувању читалачких навика, нагласио је књижевник и библиотекар Дејан Алексић.

- Библиотеке су права мјеста за промовисање читања и стваралаштва актуелних писаца и изузетно нам је задовољство што су вишеградска дјеца имала прилику да се друже са књижевницима чија се дјела налазе у школској лектири и читанкама, навела је библиотекар Миљана Пецикоза.

„Дани Србије у Републици Српској“ одржавају се под покровитељством Министарства културе Србије, уз подршку Представништва Републике Српске у Београду, а ове године културни програми ове манифестације реализовани су у Добоју, Бања Луци, Источном Сарајеву, Требињу и Вишеграду.