Промоција збирке поезије "Отисак нити" Сњежане Ђоковић

Промоција збирке поезије "Отисак нити" Сњежане Ђоковић

09 October 2023

Поводом 131 године од рођења нобеловца по ком носи име Библиотека "Иво Андрић" организовала је промоцију збирке поезије "Отисак нити" Сњежане Ђоковић.

- Сњежана нам кроз своју поезију на сензитиван начин приказује шта човјек пролази у свом животу, како пада како устаје, како настоји да се издигне изнад свакодневнице да би нашао мир у овоземаљском свијету, истакла је уводу промоције Драгана Бјелица - Тодоровић, магистар српског језика и књижевности.

- Велика ми је част да представим своју поезију, свој поглед на свијет у Андрићевом граду на овај дан његовог рођења. Пјесник не мора нужно да исказује своју емоцију, просто може да исказује и општу колективну емоцију, а један циклус из моје збирке "Отисак нити" је и посвећен том периоду колективног хаоса који је мој народ проживљавао, рекла је пјесникиња Сњежана Ђоковић, након чега је изрецитовала пјесму о Андрићу, посебну написану за ову прилику као омаж нобеловцу.

- Поезија Снежане Ђоковић представља једну дивну укомпоновану мјешавину херметичних метафора у традицији неосимболизма и сведеног, на моменте крајње апстрактног стиха, датог у маниру постомодерне. Не прелазећи никад у дескриптивно претјеривање, снага њених стихова произилази из њихове могућности да јасно дочарају слике, звукове и идеје. Сваки стих, сваки такт ове поезије, без обзира колико био кратак, довољан је да нас у потпуности уведе у доживљај задате поетике, довољн је да пред наше очи визуализује моћ духовности и љубави. Збирка „Отисак нити“ прелазећи кроз три циклуса – Игуману, Отисак и Нити води нас на чаробно путовање од духовности до оне непатворене истинске љубави и натраг, на крилима поезије коју погони истинска енергија садржана у ритму стиха који је у својој лакоћи понекад зачињен и понеком необавезном римом, нагласио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

У програму промоције је са три нумере учествовала и студент 4. године Музичке академије у Источном Сарајеву, на одсјеку за гитару Тина Станковић.