Бројни културни програми у октобру

Бројни културни програми у октобру

02 October 2023

Низом активности и културних програма у Библиотеци „Иво Андрић“ у Вишеграду обиљежава се Недеља дјетета, годишњица рођења нашег нобеловца, као и Мјесец књиге.

- Поводом дјечије недеље запослени у овој културној установи посјетиће Основну школу „Вук Караџић“ у Вишеграду, одржати одређена афирмативна предавања за ученике од шестог до деветог разреда и са њима разговарати о књигама, промовисати читање и урадити анкету о томе шта и колико воле да читају и колико редовно посјећују вишеградску библиотеку, нагалсила је библиотекар Иване Мачар.

- У нашој Библиотеци уписани су сви ученици вишеградске основне школе и за њих је упис бесплатан. Поред редовне лектире коју узимају у дјечијем одјељењу наше Библиотеци, све више их занимају стрипови. Због тога је формирана посебна стрипотека, чији се фонд перманентно повећава. Ми се трудимо на све начине да их у што већем броју приближимо књизи и библиотеци како би им објаснили колико је читање важно за њихов развој, додаје Мачар.

- Обиљежавање значајног датума, дана Андрићевог рођења,  9. октобра вишедеценијска је традиција у нашој Библиотеци. Ове године организоваћемо промоцију збирке пјесама "Отисак нити" Снежане Ђоковић из Источног Сарајева. Такође у холу библиотеке биће постављена изложба слика академске сликарке Весне Нешковић из Вишеграда, а биће одржано и предавање "Андрић и његово стваралаштво" проф. Дивне Васић, истакао је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

У плану је и да програм културних активности Библиотеке у октобру буде крунисан посјетом традиционалном Међународном сајму књига у Београду који се одржава од 21. до 29. октобра.