27. по реду сусрети библиотекара Републике Српске у Вишеграду

27. по реду сусрети библиотекара Републике Српске у Вишеграду

09 June 2023

Библиотека "Иво Андрић" имала је данас част да угости бројне библиотекаре и културне раднике из свих крајева Републике Српске.

На 27. сусретима библиотекара Републике Српске, који се традиционално одржавају у Вишеграду у склопу манифестације “Вишеградска стаза” у категорији најбољи библиотекар награда је додијељена Миљани Мацан из Матичне библиотеке Источно Сарајево, а за најбољег школског библиотекара, школском библиотекару Економско-угоститељске школе из Приједора - Бранки Ковачевић. За најбољу библиотеку Републике Српске изабрана је Народна библиотека „Бранко Чучaк“ из Хан Пијеска, а за најбољег менаџера проглашена је Сњежана Миљковић из Народне библиотеке Градишка. Директор Народне библиотекe „Бранко Чучaк“ из Хан Пијеска Озренка Ђурић-Радуловић захвалила је онима који су препознали знање, рад, труд, ентузијазам и кративност запослених у тој културној установи.

“Драго ми је што нас никад није напустила вјера у културу и у књигу и тај предан рад на крају је и препознат и награђен”, казала је Радуловићева. Она наводи да библиотека “Бранко Чучак” има око 30.000 књига, два легата Бранка Брђанина-Бајовића и легат Бранка Чучка, затим посебан дио личне збирке академика Рајка Кузмановића, карикатуре Тоша Борковића, богату завичајну документациону грађу и спомен собу Карађорђевића. Миљана Мацан из Матичне библиотеке Источно Сарајево, истиче како јој ова награда даје подстрек за даље усавршавање у библиотечкој дјелатности, те да јој подршка својих колега много значи.

“Имала сам велики број изложби широм РС, затим учешће на стручно-научним скуповима у региону, већи број објављених радова у зборницима и часописима културе, водитељ сам радионица за дјецу, а мој пројекат “Беби-библиотека” заживио је 2011. године који и сада опстаје и окупља дјецу до три године“, каже најактивнија библиотекарка Српске.

О истакнутим активностима библиотекара на годишњем нивоу говорила је предсједница Друштва библиотекара Републике Српске Љиљана Кнежевић. Она је подсјетила на недавно одржан стручни скуп у Бијељини под називом “Библиотекрство под новим изазовима”, те додала да се активно ради на модернизацији Друштва у смислу увођења нових технологија.

У име домаћина данашње свечаности чланове Друштва библиотекара РС поздравио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, честитајући им на пожртвованом раду и савладавању изазова који се превазилазе сталним учењем и усавршавањем.