Изложба стрип аутора Српске

Изложба стрип аутора Српске

01 December 2021

Грађанима Вишеграда данас је у организацији библиотеке „Иво Андрић“ представљена изложба „Стрипа Српске“, четврта по реду, на којој су приказани радови двадесетак најактивнијих стрип аутора у Републици Српској окупљених око удружења „Девета димензија“.

„Идеја за изложбену поставку „Изложба стрипа Српске“ појавила се први пут 2006. године и реализована је на Палама. Концепт је био да се људи из Републике Српске који се баве стрипом повежу, анимирају и да заједнички проводе своју мисију промоције девете умјетности на нашим просторима, а и шире. На првој изложби учествовало је 5 аутора за које се тада знало да имају неке везе са стрипом. 2013. године поставком „2. Изложбе стрипа Српске“ у десетак градова широм Републике Српске, а касније и у Србији настављена је ова манифестација. На изложби је представљен рад 31 тада активног аутора стрипа.  На 1. Међународном салону стрипа „Девета димензија“ у Бањалуци, ова поставка доживљава свој трећи наставак. Промовисан је рад 20 тренутно најактивнијих стрипаџија са ових простора", изјавио је Предраг Иконић, представник удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“.

На 3. Међународном салону стрипа „Девета димензија“ у Бањалуци у октобру 2020. године премијерно је постављена 4. Изложба стрипа Српске на којој су заступљена 23 активна стрип аутора. Након премијере изложба је кренула широм Републике Српске: Лакташи, Прњавор, Дервента, Чајниче, Братунац и сад, ево, Вишеград“, додао је Иконић.

"Ми смо у оквиру дјечијег одјељења недавно оформили кутак стрипа. Идеја је да се стрип приближи млађим генерацијама читалаца, али и да буде доступан за све наше суграђане који су заинтересовани за ову умјетничку форму. Формирање овог кутка почело је управо вриједном донацијом коју нам је да дало удружење „Девета димензија“, а остатак смо попунили стриповима који су уступили наши суграђани", нагласио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.